Aviation Group Leeuwarden

Welkom op de site van de spotters van Leeuwarden

Full Stop is het verenigingsblad van de Aviation Group Leeuwarden dat jaarlijks viermaal wordt uitgegeven. Full Stop is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwassen kwartaalblad van ruim zestig bladzijden, dat de abonnees/leden een gevarieerd aanbod aan interessante artikelen voorschotelt. De artikelen zijn meestal ruimschoots voorzien van illustraties.

In het maken van de Full Stop zit veel tijd en veel vakmanschap. Een team van enthousiaste leden zorgt er elk kwartaal weer voor dat het blad in de bus ligt bij de leden. Als je wilt weten hoe zoiets in het werk gaat kijk dan in het artikel Hoe komt de Full Stop tot stand(klik op de link om te lezen)   FS2015-1

In de nieuwste uitgave september 2015 staan  o.a. de volgende artikelen:

  • Verenigingsnieuws
  • Leeuwarden movements
  • Defensie Luchtvaart Nieuws
  • Europees nieuws
  • Radio Shack
  • Jackall Stone
  • HSC-84 "Red Wolves"
  • Merkwaardige kisten voor X-Servicing
  • Adieu Mirage F1
  • NMM
  • Africa Aerospace and Defense show Waterkloof
  • Een Leeuwarder LB-er op Villafranca
  • F-35A LIGHTNING II
  • Arizona roadtripping
  • ZLOT 2014
  • VFA-151 Vigilantes
  • CreekParty-time
  • Verhalen bij foto’s!

en uiteraard is het blad weer voorzien van prachtige foto's .   

   

Merkwaardige kisten voor de X-servicing
In de vorige Full Stop is de ‘vliegende schuur’, de alias voor de Blackburn Beverley, uitgelicht als merkwaardige kist voor de X-servicing van Leeuwarden. Doel van de serie is een soort estafette waarbij aandacht wordt gegeven aan aparte kisten die Leeuwarden aandeden en waar de X-servicing bij betrokken was. De challenge of wel uitnodiging om een herinnering aan een extravagante kist op te tekenen en ons toe te sturen is (nog) niet gehonoreerd met inzendingen. Blijkbaar zit de kat nog flink hoog in de boom. Niet van dat benauwde: iedere rechtgeaarde Leeuwarder spotter heeft wel een dergelijke ervaring meegemaakt: ‘wat een merkwaardige kist voor Leeuwarden’. Stuur een berichtje naar het redactieadres en we helpen je of we geven tips. In deze aflevering van de Full Stop aandacht voor ‘the Growler’.

Adieu Mirage F1
Zoals altijd op de veertiende juli werd er een militair defilé afgenomen op de Champs Élysées in Parijs ter gelegenheid van de nationale feestdag. Echter, dit jaar werd het defilé mede gekenmerkt door het feit dat het werd gecombineerd met de laatste vlucht van de Mirage F1 in dienst van de Franse luchtmacht.

NMM
Op woensdagmiddag 28 januari bezochten wij het nieuwe museum op voormalig vliegbasis Soesterberg, de bakermat van de hedendaagse luchtmacht in Nederland. Een plek vol historie.

Africa Aerospace and Defense show Waterkloof, Zuid-Afrika
Om de twee jaar vindt in september de AAD (Africa Aerospace and Defense) show plaats op Waterkloof air base nabij Pretoria. Deze show is altijd goed voor een aantal Zuid-Afrikaanse en buitenlandse toestellen, zowel om te spotten als om te fotograferen. Deze keer besloot ik te gaan, mee vanwege de fraaie mogelijkheid om een dagtrip te maken vanaf Rand airport met DC-4 van Skyclass Aviation: wat is er prettiger dan te arriveren in een DC-4 om een air show te bezoeken.

Een Leeuwarder LB-er op Villafranca
Belevenissen op Villafranca begin ‘94 (Deny Flight), door de ogen van een Ljouwert LB-er

Op maandag 12 april 1993, het was tweede paasdag, begon om ongeveer 13:15 uur voor de KLu de Operatie Deny Flight, de handhaving van het vliegverbod boven Bosnie-Herzegovina. Op dat moment gingen de J-508 en J-516 van vliegbasis Twente bewapend met vier AIM-9L Sidewinders, een volle munitiebak voor het 20MM Vulcan kanon en een ALQ-131 stoorpod, take-off.

F-35A LIGHTNING II
De F-16 verdwijnt uit Nederland. In 2024 verlaat deze na 45 dienstjaren de Koninklijke Luchtmacht. Leeuwarden heeft dan 40 jaar F-16 gevlogen sinds 1979, Volkel alsdan in totaal 41 jaar sinds 1983. In september 2013 besloot de Nederlandse regering tot de aanschaf van 37 F-35A’s als vervanging voor de F-16, waarna de Tweede Kamer op 26 januari akkoord gaat met deze aanschaf.

Arizona roadtripping
Met mooi weer, aangename temperaturen, en een boel velden op berijdbare afstanden is Arizona een aanlokkelijke bestemming. Helemaal natuurlijk in de winter als de heat-haze nog meevalt. Met zijn tweeën de koffer gepakt en een kleine week in Phoenix gebivakkeerd om vandaar uit een aantal velden te bezoeken. Hieronder volgt een kleine sfeerimpressie en wat tips & tricks

ZLOT 2014
In de Poolse taal heeft ‘zlot’ meestal de betekenis van een informeel bijeenzijn van gelijkgestemde geesten, zoals liefhebbers van een bepaald automodel. Dat ‘informele’ is niet van toepassing als de hogere leiding van de vliegende eenheden van de Poolse strijdkrachten hun jaarlijkse bijeenkomst houden. Dat samenzijn is een dood serieuze evaluatie van zowel de actuele vlieg- en navigatievaardigheden als theoretische kennis van procedures en regelgeving in de luchtvaart. De deelnemers van deze oefening zijn de hogere kaderleden van alle takken van de Poolse strijdkrachten: luchtmacht, landmacht en marine. Dit jaar werd de Zlot evaluatie gehouden van 28 tot en met 30 oktober op Krzesiny Airbase aan de rand van de stad PoznaŮ, in het midden van Polen.

VFA-151 Vigilantes
Wie kent niet de adembenemende films van U.S. Navy-gevechtspiloten die vanaf hun vliegdekschepen spectaculaire korte starts maken en hun vliegtuig op het deinende dek ‘crashen’ na een missie. We kunnen maar niet genoeg krijgen van films als Top Gun en documentaires op Discovery Channel. Maar wat gebeurt er als de show voorbij is en het vliegdekschip na een cruise terugkeert naar haar thuishaven? Leggen de piloten dan hun benen op tafel totdat de volgende cruise begint? Of nemen ze de ervaringen uit zo’n cruise mee in hun training om nog beter te presteren tijdens de volgende tour? Om antwoorden op onze vragen te vinden togen we naar Naval Air Station Lemoore in Californië, één van de drie U.S. Navy Master Jet Bases, waar de marinevliegers alle essentiële onderdelen van hun missies op zee - inclusief deklandingen - kunnen trainen. Dit verhaal gaat over één van de squadrons op NAS Lemoore: Strike Fighter Squadron One Five One “Vigilantes”.

CreekParty-time
Al jaren verzorgt de Air National Guard de Air Refuelling operaties vanaf Geilenkirchen. De KC-135’s van diverse ANG Air Refuelling Squadrons verzorgen het in de lucht bijtanken van de AWACS’en van de NATO Airborne Early Warning & Control Force en bijwijlen de vullen ze de RAF Sentries ook bij. De deployments van de ANG eenheden heeft een geschiedenis die terug gaat naar de jaren zestig en zeventig uit de vorige eeuw.

Verhalen bij foto’s!
De aftrap voor ‘verhalen bij foto’s’. Een nieuwe rubriek waarbij we graag onze abonnees uitnodigen om (oudere) foto’s in te sturen waar een verhaal aan vast zit. Hiermee willen we bereiken dat niet alleen de foto’s maar ook het ‘verhaal erbij’ bewaard blijft voor huidige en toekomstige generaties spotters. Kortom, gewoon genieten van je herinnering. Denk aan een gebeurtenis bij een trip, bij een Open Dag of een dagje ‘elders’: stuur iets in, of meld je bij ons. Als schrijven je zwaar valt, dan komen we bij je langs en werken we met een kort interview. De redactie werkt het dan uit tot een leesbaar verhaal.

Wil je een voorproefje van de nieuwe Full Stop.... Open dan het PDF bestand